Artikler

Start / Artikler / Hytte som utleieobjekt

Hytte som utleieobjekt

Det er mange grunner til å ønske å skaffe seg en Hytte. Det vanligste er kanskje at man trenger ekstra plass, men det er forskjellig hvordan dette behovet ser ut.

Noen trenger et ekstra arbeidsrom eller bibliotek, et tilfluktssted for å trekke seg tilbake til. Andre trenger et gjestehus der slektninger og venner kan sove når de kommer på besøk. Eller et hjem for sønnen eller datteren som begynner å bli litt for gammel til å bo hos foreldrene, men som ikke har noe annet sted å gå.

Eller du har flere ulike behov for en hytte, kanskje i ulike perioder. Dette huset vil være der i flere tiår, så på et tidspunkt trenger du det kanskje ikke i det hele tatt. Da er det i stedet utmerket å leie det ut og dermed få en inntekt hver måned. Det gir også eieren en viss inflasjonsbeskyttelse – jo høyere utleieprisene er i området, desto høyere husleie kan du kreve.

Et hytte på tomten øker verdien til eiendommen. I tillegg kommer det til å gi en kontinuerlig inntekt, som kan være en god forretning. For tiden er det mange som er på jakt etter alternative investeringer i stedet for å sette sine opptjente penger på aksjemarkedet og krysse fingrene for å få et god resultat. Eiendomsinvesteringer har historisk vist seg å være et av alternativene som til tross for en lav risiko har gitt den beste økonomiske utviklingen.

I Sverige har de innført Attefallsreformen (Hyttereform) for å takle boligmangelen, og for å gjøre det mulig for huseiere å sette opp et ekstra hus uten mye byråkrati. Et hus som er litt større enn anneks og gir muligheten til å bo litt mer permanent der. En slik bolig er ideell for unge, studenter og de som bor alene. Med denne boligen slipper de den lange venteperioden som kan forekomme i boligkø.

Det er imidlertid noen ting du bør huske på før du leier ut hytten din. Her er en liste.

Finn ut hvem du leier ut til
Det beste er selvfølgelig om du kan finne en leietaker som du kjenner, eller som du i det minste har felles venner med. Uansett hvor trygt og sikkert det føles – sjekk referanser. Ikke nøl med å spørre om dokumentasjon som vil forsikre deg om personens betalingsevne, som for eksempel en bekreftelse på at personen har en jobb og jevn inntekt. Du kan også gjøre en kredittsjekk av leiesøkeren.

Ta også en titt på internett og sosiale medier. Folk legger ut overraskende mye privat informasjon om seg selv på Facebook, Instagram, Twitter og Youtube. Lag deg et bilde av den potensielle leietakeren og spør deg selv om dette er en person du ønsker å gjøre forretninger med, og også ha som den nærmeste naboen.

Skriv en leiekontrakt
Å skrive kontrakt handler ikke om mistillit til andre, men om at det er vanskelig å huske hva du har sagt. Dessuten kan muntlige formuleringer oppfattes forskjellig avhengig av tonefall osv. Å skrive ned det som er avtalt og signere med navn og dato gir en trygghet for alle involverte.

Kontrakten skal inneholde opplysninger om husleie, oppsigelsestid, leietakers og utleiers rettigheter og plikter, hva som skjer dersom noe går i stykker osv. Skriv også en liste over utstyret som følger med, selv om du leier ut huset som umøblert. Det finnes maler for leiekontrakt som er tilgjengelig på nettet, og i prinsippet er det ingen problemer for enkeltpersoner uten juridisk opplæring å fylle ut disse dokumentene.

Ta alltid forskuddsleie
Leien betales vanligvis månedlig. Uansett hvilket intervall du har satt opp, ta alltid betaling av leie på forhånd. Hvis du begynner å gi utsettelse, vil du fort havne i en situasjon hvor du må streve med å få husleiepengene i tide. Dersom leietaker forlater boligen uten å betale den leien som leietakeren skylder deg, er det lite sjanse for at du kommer til å få disse pengene.

I tillegg til husleien kan du også velge å ta et depositum for uforutsette hendelser, som for eksempel for å sikre deg mot kostnader ved uaktsomhet eller skade fra leietakers side.

I husleieloven står det at det er ulovlig å avtale en leie som er urimelig i forhold til markedsleie ("Privatuthyrningslagen") når du leier ut.

Ikke glem skatten
I følge Skatteetaten i Norge trenger du ikke å betale skatt på inntekten dine hvis de er 20 000 kroner eller mindre, men hvis inntekten overstiger 20 000 kroner, må du betale skatt. Er du usikker på hva som gjelder, ta kontakt med Skatteetaten i Norge på 800 80 000 eller via nettsiden skatteetaten.no/person/skatt/hjelp-til-riktig-skatt/bolig-og-eiendeler/bolig-eiendom-tomt/utleie/utleie-av-del-av-egen-bolig/.