Agneta Broman / 2 min lesing / Lysthus
Lysthus er ofte sekskantede eller åttekantede, men gir inntrykk av å være nesten runde. Med sine store vinduer er det viktig hvor du plasserer bygget, for her er det utsikten som er viktigst. Vinduene er den viktigste detaljen i lysthuset. Med vinduer i alle retninger føles det nesten som å være utendørs, selv om man sitter i et hus med både tak og vegger. Den store forskjellen fra å være utendørs er at du unngår regn, vind, kulde og insekter i lysthuset.
Derfor fungerer lysthuset til alle tider av året, enten du trenger beskyttelse mot nedbør eller sol. Det vanligste er kanskje å skaffe et lysthus for å forlenge utesesongen i områder hvor det meste av året er for kaldt eller fuktig til å sitte ute og spise middag eller drikke kaffe. Lysthuset skal være det beste fra to verdener, for å kunne være midt i naturen, men samtidig på komfortabel avstand.
I lysthuset kan du ha store middager eller teselskaper, men det er ikke bare et sted for høytidelige anledninger. Lysthuset er en paviljong hvor du kan kose deg, utnytte dagslyset og henge med familien. Kanskje spille brettspill eller bare være sammen.
Det er ingen regler for hvordan et hus skal se ut for å bli kalt lysthus, og det samme gjelder interiøret. Det vanligste er kanskje å plassere et bord i midten og unngå møbler langs veggene fordi man ikke ønsker å skjule vinduene. Men ingenting er forbudt, eieren bestemmer. Hvis du er ute etter et rom med faste regler og normer, er det nok ikke et lysthus du trenger. Dette er et hus å slippe kreativiteten løs i.
Noen kombinerer lysthus med drivhus fordi både mennesker og planter liker lys og varme. Å kunne sitte ved siden av et sitrustre med frukt gjør at det føles som å være i et tropisk klima en stund, selv om det er kaldt og regnfullt utenfor vinduet.
Men lysthuset er ikke bare til for å sitte og se ut. Det skal også være et vakkert hus å se inn i. Uansett om man går all-inn med snekkerglede og har sprossede glass i vinduer og dører, eller en mer diskré eller moderne look. Materialer, farger og originale detaljer som vindfløyer eller beslag kan man også jobbe med for å skape et lysthus som passer til akkurat deg og hagen din.
Monteringsveiledningen inneholder verdifulle tips og råd fra våre byggtekniske eksperter. Et godt underlag og en håndbok for deg som planlegger å montere huset selv. Vi går gjennom hva som er viktig å tenke på før du starter byggingen, hvilke grunnløsninger våre eksperter anbefaler, og hvordan monteringen foregår.
Les alt om dette og mye mer i vår veiledning. Vi sender monteringsveiledningen gratis til din e-post. Lykke til med prosjektet!