Jonny Bergström / 2 min lesing / Fundament
Det sies ofte at alt godt skapes fra bunnen av. Og dette gjelder i de fleste tilfeller, spesielt når man snakker om byggebransjen. Dette er fordi snarveier sjeldent lønner seg. Det aller første praktiske trinnet i alle konstruksjoner er selvsagt fundamentet som bygget skal hvile på. Dette er noe alle store byggefirmaer er godt klar over, men dette er også noe alle privatpersoner som ønsker å bygge et hus, bør være klar over.
Uansett om du planlegger å bygge en hytte, et anneks eller en badstue på tomten, vil du alltid møte utfordringen med å bygge et holdbart grunnfundament. Et mindre bra fundament er definitivt ikke noe du bør nøye deg med – det er tross alt dette som skal holde bygningen på plass i de neste årene/tiårene. Det finnes imidlertid ingen perfekt mal for hvordan et godt fundament skal se ut. Fundamenter kan se ut og bygges på flere forskjellige måter.
Hva er alternativene?
Lecablokk er et praktisk alternativ som er egnet for mindre konstruksjoner, som f.eks. bod eller lekestue. Du graver ut matjorden til en frostfri dybde, legger ned en markduk og fyller den med makadam. Deretter legger du ned Leca-blokker og kontrollerer at de ligger i vater.
Betongfundament er det vanligste alternativet blant hjemmesnekkere som ønsker å gjøre mindre byggeprosjekter. Betongfundament graves ned til en frostfri dybde og plasseres på rett nivå. Deretter jevner du overflaten med grus eller makadam. I våre manualer gir vi forslag til betongfundament til husene våre, som du kan følge. Der har vi spesifisert hvor mange betongfundamenter som kreves, og hvordan de skal plasseres. Ulempen med betongfundament er at det tar mye tid og krefter å grave ut av bakken og sørge or at fundamentet ligger i vater.
Helstøpte betongplater blir noen ganger sett på som den mest ambisiøse varianten av fundament for hjemmebygging. Før betongen kan støpes, lages et bærelag. Deretter bygger du en støpeform og legger til armeringsjern. Betongplater er best egnet for større bygg, eller i hus hvor du planlegger å legge gulvvarme. Å støpe en betongplate er et mye dyrere alternativ enn for eksempel jordskrue.
Jordskrue er et smidig alternativ til betongfundament. Da får du hjelp av et firma som har spesialisert seg på jordskrue, og kommer og skrur ned jordskruen. Skruene er skrudd ned i bakken og kan enkelt korrigeres. Selve byggearbeidet kan også starte samme dag. Den eneste begrensningen for jordskruen er om underlaget kun består av fjell eller store steiner. Skal huset stå delvis på åpent fjell, er det imidlertid mulig å bruke jordskrue.
Hvilket alternativ skal jeg velge?
Hvert fundament har åpenbart sine fordeler og begrensninger. Alle disse valgene gjør det selvfølgelig ikke så enkelt for en privatperson å ta den riktige avgjørelsen, når alt du ønsker er å ta tak i hammeren og starte drømmeprosjektet ditt.
Hvis du ønsker å ha et lite budsjett og gjerne gjøre hele arbeidet selv, er betongfundament et godt alternativ som passer til de fleste hus. For mindre hus er lecablokk et smidig valg. Å støpe en betongplate er en litt mer omfattende jobb som de fleste boligbyggere velger bort. Hvis du ønsker å legge gulvvarme, er det imidlertid det åpenbare valget. Mange velger da å få hjelp av et lokalt entreprenørfirma som forbereder grunnlaget.
Jordskrue er et raskt og smidig alternativ til betongfundament. Med jordskrue slipper du gravearbeidet og kan starte byggingen raskere. Jordskruer er jordfundamenter av høy kvalitet som er byggeklare så snart siste skrue er montert. Du unngår derimot oppgravde plener, nedtrampede blomsterbed, spader og tunge betongsekker. På kjøpet får du selvsagt mer tid til andre ting. Vi ønsker selvfølgelig at du skal lykkes med ditt byggeprosjekt, og finne alternativet som passer deg best.
Vårt tips er at du tenker over hvilken type fundament som vil passe deg best. Uansett om du prioriterer tiden, penger eller mindre påvirkning på miljø og natur, kan forskjellene på disse faktorene være ganske store
Monteringsveiledningen inneholder verdifulle tips og råd fra våre byggtekniske eksperter. Et godt underlag og en håndbok for deg som planlegger å montere huset selv. Vi går gjennom hva som er viktig å tenke på før du starter byggingen, hvilke grunnløsninger våre eksperter anbefaler, og hvordan monteringen foregår.
Les alt om dette og mye mer i vår veiledning. Vi sender monteringsveiledningen gratis til din e-post. Lykke til med prosjektet!