Andreas Lindberg / 2 min lesing / U-verdi
U-verdi er et sånt begrep som «forståsegpåere» snakker om, men hva betyr det og hvor stor rolle spiller det? Det skal vi finne ut av nå.
U-verdien er målet på de varmeisolerende egenskapene til et materiale. Jo lavere U-verdi, desto bedre isolerende evne, for egentlig måler U-verdien hvor mye energi man mister. Den som ikke er redd for å fremstå som en skikkelig besserwisser, kan gjerne kalle det for varmegjennomgangskoeffisent i stedet for U-verdi.
Hvordan beregnes U-verdien?
I utgangspunktet kan man regne ut U-verdien til alle typer materialer, men som regel brukes begrepet i forbindelse med vinduer og dører. For den som vil, er det fullt mulig å regne på hvor stort energitap man får med en høy U-verdi sammenlignet med en lav. Alt man trenger å vite for å sette opp ligningen er hvor store vinduer man har og forskjellen mellom ute- og innetemperaturen, og så multipliserer man overflaten i kvadratmeter og temperaturforskjellen med U-verdien. Hvis man ikke vil bruke en kalkulator, finnes det apper man kan laste ned.
Det er vanskeligere å regne ut hvor kaldt det kommer til å være ved huset i de årene vinduene skal sitte der. I praksis er det nok få huseiere som gjør disse utregningene, men det er fint om man det minste forstår prinsippet.
Et godt vindu skal holde den kalde luften ute og varmluften inne. I vinduer med høyere U-verdi, kommer det til å oppstå et såkalt «kaldras» når det er kaldt ute. Det kan bli såpass merkbart inne i huset at man lett oppdager det gjennom å stille seg ved et vindu og kjenne at det trekker kaldt fra vinduets glassoverflate. Hvis man ikke merker det på temperaturen, merker man det garantert på strømregningen. Akkurat som ved dårlig isolering i vegger, gulv og tak blir det dyrere å varme opp et hus hvis dører og vinduer har høy U-verdi.
På tide å bytte vinduer?
Hvorfor bytter man da ikke ut alle vinduene med nye med lav U-verdi? Det bør vel lønne seg for både lommeboken og miljøet? Så enkelt er det ikke. I eldre hus er det veldig vanskelig å få en investering i nye vinduer med lavere U-verdi til å lønne seg, for hvis ikke resten av huset er godt isolert utgjør det lite forskjell å bytte til vinduer med bedre isolering. Det blir litt som å ta på seg varme støvler på Antarktis for ikke å fryse i hjel, hvis man ellers har shorts og bar overkropp. Det koster jo også penger å bytte vinduer, selv om man gjør jobben selv.
Når man kjøper/bygger nytt er det derimot ofte verdt å ofre vinduenes U-verdi en tanke. I et nytt, godt isolert hus som skal varmes opp om vinteren bør man satse på vinduer og dører med U-verdi på 1–1,4. Spesielt hvis det skal stå et kaldt sted i nordlige strøk. Hvis huset først og fremst skal brukes om sommeren, kan man bruke kreftene sine på noe annet.
Polhus har ofte U-verdi på 1,1 på vinduer og dører i de større husene, som altså oppfyller kravene med god margin. Det er selvfølgelig spesielt viktig i hus med store glasspartier, ettersom vinduer med dårlige isolerende egenskaper har en risiko for å bli en kostbar energityv. Det finnes også billigere varianter med høyere U-verdi og tynnere vegger for den som vil ha et rendyrket sommerhus, for det er jo unødvendig å legge penger i noe man egentlig ikke trenger.
Monteringsveiledningen inneholder verdifulle tips og råd fra våre byggtekniske eksperter. Et godt underlag og en håndbok for deg som planlegger å montere huset selv. Vi går gjennom hva som er viktig å tenke på før du starter byggingen, hvilke grunnløsninger våre eksperter anbefaler, og hvordan monteringen foregår.
Les alt om dette og mye mer i vår veiledning. Vi sender monteringsveiledningen gratis til din e-post. Lykke til med prosjektet!